Image may be NSFW.
Clik here to view.Sverige är ett av de länder i världen som ligger längst fram på vägen mot det kontantlösa samhället. Bara tre procent av alla inköp i Sverige görs med kontanter idag.
Trots goda förutsättningar så tycks det dock som att det stora genombrottet för mobila betalningar inte är här riktigt ännu.
Att Sverige är ett land där väldigt få kontanter används i handeln är något som på senare tid har fått uppmärksamhet i internationella medier som Al Jazeera och CBS News.
– Utvecklingen pådrivs helt klart av konsumenterna, säger Daniel Wahlström på Danske Bank till Al Jazeera.
Hos Danke Banks kunder så har man under flera år sett ett minskat behov av kontantjänster, menar han i samma intervju.
Historiskt sett så har Sverige alltid legat i framkant både när det gäller ny teknik och när det gäller betalningsmetoder. Sverige var till exempel det första landet i Europa där bankerna började använda sig av sedlar, vilket skedde redan år 1661.
Kontanterna är dock sedan länge under avveckling i det svenska samhället, vilket förstås för med sig stora fördelar för banker och företag eftersom man slipper riskerna och kostnaderna med att hantera kontanter.
Problem med kontantavvecklingen
Kontantavvecklingen för dock även med sig problem. Kontantlösa bussar och tåg där man inte kan lösa färdbevis ombord ställer till exempel till bekymmer för utländska turister och för personer som inte åker tåg eller buss särskilt ofta. På mindre orter där bankerna helt slutar hanterar kontanter så ställer det också till problem.
Utvecklingen mot det kontantlösa samhället har gått så snabbt att Svensk Handel så sent som i våras satte ner foten, som en reaktion på att allt fler bankkontor helt har slutat att hantera kontanter.
– Om bankerna vill minska kontanterna i samhället bör de sänka sina avgifter för kortbetalningar och på andra sätt stimulera alternativa betalningssätt. Att vägra hantera kontanter är fel väg att gå, kommenterade Christian W Jansson, styrelseordförande för Svensk Handel, situationen tidigare i år.
Enligt Bank for International Settlements, BIS, så utgör kontanthandeln bara tre procent av handeln i Sverige idag. Motsvarande siffror för eurozonen ligger på nio procent och för USA på sju procent.
Mobila betalningar nästa steg
Det senaste steget i utvecklingen mot det kontantlösa samhället är att betalningar och bankärenden kan göras med mobiltelefonen. Till skillnad från betalkortsmarknaden, med en handfull internationella aktörer, så är marknaden för mobila betalningar dock än så länge väldigt segmenterad.
Det finns massvis av olika mobila betallösningar från olika företag, men än så länge så finns det ingen lösning som kan konkurrera med vanliga bankkort gällande hur många butiker och affärer som stöder dem. De svenskutvecklade lösningarna, som operatörernas mobilplånbok WyWallet till exempel, fungerar heller inte i några andra länder än i Sverige.
Än så länge så är bankkort den populäraste formen att betala med bland svenskarna. 82 procent av svenskarna föredrar att betala med kort, enligt en undersökning av svenskarnas handelsvanor som YouGov har gjort på uppdrag av Mastercard.
Genomslag tycks dröja
2012 förutspåddes av många bli ett år då de mobila betallösningarna på allvar skulle slå igenom. Med snart tre fjärdedelar av året avverkat så kan man dock konstatera att medan många lösningar har presenterats och lanserats, så tycks inte konsumenterna ha hakat på lösningarna i någon större utsträckning än så länge. Tjänsteleverantörerna är nämligen förtegna när det gäller siffror över hur många som faktiskt använder deras tjänster.
– Wywallet har haft en skakig start med tekniska problem. Jag tror på ett ordentligt uppsving, men också att vi måste ge det tid, säger Tele2:s vd Mats Granryd i en intervju med tidningen Ny Teknik.
Läs mer
Mobila betalningar står inför flera utmaningar
Sweden aims to be cashless society
Sweden moving towards cashless economy
Svensk Handels stämma kräver: Bankerna måste ta ansvar för samhällets kontantförsörjning